Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (2024)

Att ta studenten är stort för de allra flesta. Det är en stor dag som bara händer en gång, och det är mycket som ska planeras, förberedas och köpas. Det gäller att ha en strategi och en bra planering för att hinna med allt som ska göras. Här får du alla tips du behöver!

LÄS MER: Tips på studentpresenter 2022 – fina gåvor som garanterat uppskattas

Tips till studentmottagning – mat, tårta och dekorationer

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (1)

Foto: Getty Images

Efter att firandet med klassen och skolan är över har man ofta en fest, eller mottagning, för studenten, ofta i hemmet och var och en för sig. Ingredienserna brukar vara mingel, buffé, diverse drycker samt tårta och tal. Antingen beställer man catering eller så gör man maten själv. Men då måste man se till att ha god tid på sig – börja i tid med saker som går att förbereda!

Vad ska man bjuda på? Tänk plockmat och gående bord där gästerna tar för sig själva. Det är enkelt men kan fortfarande vara festligt. Porslin är alltid trevligt men i dag finns många fina engångsprodukter i form av tallrikar, bestick och glas. Glöm inte olika glas för bubbel, vatten och vin, och se till att det finns alkoholfria alternativ. Tänk även på att ta reda på om gästerna har någon matallergi eller är vegetarianer/veganer. Tårtan är jätteviktig! En populär tårta i detta sammanhang är utformad som en studentmössa.

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (2)

Foto: Getty Images

Dekorera hemmet! Dekorationen gör halva studentfesten. Massor av ballonger, girlanger och dukar i blått och gult är jättetrevligt och skapar en klassisk studentfeststämning. Björkris är också fint och klassiskt att sätta upp.

Ska ni vara utomhus? Glöm inte att fixa skydd om det skulle regna. Partytält är smart – ett sådant går både att hyra och köpa.

Ett roligt tips är att trycka ut pappersbilder på studenten och dekorera med överallt. Och glöm inte gästboken! Där får alla gäster skriva en personlig hälsning till studenten som sparar boken.

Skicka inbjudningskort till studentfirandet i tid

Att ordna inför studenten tar mycket tid, studentmössorna beställs i början av året och inbjudningskorten behöver skickas ut i god tid, runt april, så att gästerna kan planera. Det här är ju en dag man inte vill missa.

På inbjudningskortet ska det stå tid, plats samt kanske en vägbeskrivning. Gärna med en trevlig bild på studenten.

LÄS MER: Saker du minns från när du flyttade hemifrån

Studentpresent – tips på vad du kan ge i studentgåva

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (4)

Foto: Getty Images

På studenten ger man alltid presenter – de är viktiga gåvor som markerar slu*tet på en era. Personen som tar studenten är vuxen och ska lämna skolan efter 13 år för att ge sig ut i arbetslivet, ta ett sabbatsår, göra värnplikten, resa eller plugga vidare.

Ge något du vet att personen verkligen önskar eller behöver, eller så ger du något minnesvärt, något som visar hur stolt och imponerad du är efter så många års studerande. Vanliga presenter som brukar delas ut på studentmottagningen är smycken, pengar, presentkort av alla de slag, värdepapper, bidrag till körkort, resa, klocka, blommor med lyckönskningskort och nödvändiga saker till den dagen då studenten flyttar hemifrån.

Fixa fint studentplakat

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (5)

Foto: Getty Images

Studentplakatet är en av de viktigaste sakerna du som förälder måste komma ihåg att ordna. Skylten ska inte bara vara rolig och väcka nostalgiska minnen till liv. Den ska också göra det lättare för den nyblivna studenten att hitta sina anhöriga i vimlet på skolgården.

Studentskylten kan vara egengjord eller beställd. Det klassiska studentplakatet innehåller studentens namn och klassbeteckningen samt en glad och/eller komisk barndomsbild. Vanligaste måtten på studentplakat är 50x75 centimeter eller 50x70 centimeter. Barndomsbilden brukar vara 30x40 centimeter. Ett studentplakat brukar kosta mellan 100-350 kronor. Det går att besöka en butik som hjälper till med plakat, eller beställa på nätet. Kom ihåg att lägga en beställning i god tid!

LÄS MER: Studentpresenterna du helst av allt vill glömma

Studentflak – hur funkar det?

På många orter i Sverige anordnas studentkorteger eller studenttåg efter utspringet. Kortegen kan köras fram på traktorer med släp, bilar, motorcyklar eller lastbilar – så kallade studentflak. Dessa flak kan innehålla upp till 50 personer. Ofta smyckas studentflaken med björkris, ballonger, och lakan med klassnamn, roliga och bisarra texter och slogans. Musik på hög volym, tjoanden samt drickande av allehanda drycker är annat som hör studentflak till. Det här anordnas av varje klass själv och brukar kosta några hundra kronor per person.

Studentbal – smart att hyra kläder

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (7)

Foto: Getty Images

Studentbalen är en högtidlig tillställning som brukar hållas kvällen innan studenten ska tas. Balkläderna är dyra att köpa och hyrs därför för det mesta. För killarna gäller oftast frack eller smoking. För tjejerna lång balklänning. För de som går i par är det vanligt att matcha sina kläder. Killen kan till exempel ha en näsduk i liknande färg som tjejens klänning. Kostnaderna för att hyra balkläder brukar vara mellan 1 500-2 500 kronor.

LÄS MER: Student? Då måste du göra dessa saker NU!

Kläder på studenten: Vita klänningar, kostym och skor

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (8)

Foto: Getty Images

Studentdagen är en dag att klä upp sig. Kläderna är ofta ganska centralt och brukar vara väldigt roligt att leta efter – men kan också vara stressigt. Börja spana efter kläder i god tid, för de populäraste kläderna tar ofta slu*t fort. Det viktigaste är att du som student är bekväm i de kläder du använder på studentdagen. Kläderna måste sitta rätt och bekvämt, för du kommer ha dem på dig under väldigt många timmar.

Vad gäller skor brukar många tjejer välja vita skor med klack och killar svarta finskor. Det finns dock inget måste här heller. Skor som matchar kläderna är förstås fint, men du kommer gå i skorna länge – så tänker på att de bör vara bekväma.

För killarna gäller oftast kostym, mörk eller svart, även om det är helt frivilligt. Utgå från en klassisk klädsel och krydda med en snygg fluga eller slips som passar dig.

För tjejerna gäller oftast ljus klänning, många väljer vit, då det varit den klassiska studentfärgen för tjejer. Det är dock inget måste och klädvalet är förstås fritt. Tänk på att vara bekväm!

Köpa studentmössa – designa din egen

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (9)

Foto: Fotolia

Den karakteristiska skärmmössan är ett måste för många studenter. Det är den som signalerar om just studenten. På många webbshoppar är det möjligt att designa sin egen studentmössa. Ofta kan klasser gå ihop och beställa likadana och därmed få rabatterat pris.

Att designa sin egen studentmössa är väldigt vanligt. Då får du välja detaljer både vad gäller skärm, krokad, överdrag, foder och band. Många väljer också att ha ett broderat namn runt mössan.

Annars finns det flera klassiska studentmössor att välja bland. Den vanligaste studentmössan är Uppsalamössan med blågult foder. Andra studentmössor är Lundamössan, Skånemössan, Sverigemössan, Nordenmössan och Sveamössan.

En studentmössa brukar kosta från cirka 400 kronor. Du som designar din egen får räkna med att betala 800-2 000 kronor beroende på tillval.

LÄS MER: 15 saker du måste ha i ditt hem innan du fyller 30

Vad kostar det att ta studenten?

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (10)

Foto: Getty Images

Studentkläder och balkläder, studentplakat och studentmössa, studentmottagning och studentskiva... Kostnaderna kan bli höga för ett studentfirande. Tänk på att man inte måste ha allt – och att det går att dra ner på vissa kostnader.

Genomsnittskostnaden för att fira sin student är över 16 000 kronor, enligt en mätning som Svensk handel gjort. De har tittat på hur mycket studenterna lägger på studentfester, klädinköp, flak och alkohol.

Så tog man studenten förr

Fram till 1968 hette evenemanget studentexamen. Det berodde på att studenterna var tvungna av avlägga en examen på studentdagen. Den som inte klarade provet hade heller inte tagit studenten och fick smita ut bakvägen när alla klasskamrater firade sin studentexamen på skolgården med släkt och vänner. Efter bilkortege (oftast med en student i varje bil) väntade sedan festligheter, oftast i hemmet.

Efter avskaffandet av studentexamen 1968 förekom inga festligheter kring studenten under många år. Det var först efter gymnasiereformen 1994 som studenten började firas ordentligt igen.

LÄS MER: Studentpresenter! Tips på fina presenter som garanterat uppskattas

LÄS MER: 10 saker du måste veta INNAN du tar studenten

Student 2018! Här är ALLT du måste veta inför det stora firandet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6302

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.