Autotest Audi A3 e-tron: Laatstroom (2024)

Zakelijke rijders keken al lang uit naar de komst van de "e-tron". Toen denieuwe A3 werd geïntroduceerd, hield Audi namelijk al rekening met de komstvan alternatieve energiebronnen. Dat kon vanalles zijn: aardgas, waterstof,maar ook een versie met meerdere motoren.

En nu is het zo ver: de e-tron bedient zich van zowel een elektromotor alseen benzinemotor. Een elektromotor is efficiënt bij lage, wisselende snelheden(stadsverkeer); een benzinemotor leent zich beter op de lange afstand bij eenhoge, constante snelheid.

Deze techniek is bekend van hybride-auto's, maar de e-tron is niet zomaar eenhybride. Net als de inmiddels bekende hybride-auto's laadt de e-tron de accu's (lithium-ion,8.8 kWh) bij tijdens remmen of uitrollen. Daarnaast kunnen de accu's met een druk op deknop ook tijdens het rijden worden opgeladen; dat voelt dan alsof de A3continu tegen de wind in rijdt. Tenslotte kunnen de accu's worden geladen aanhet stopcontact of via een publiek laadpunt (maar niet via een snellader).

Op die manier is de invloed van de elektromotor veel groter dan bij eenhybride die zichzelf alleen laadt met "reststroom". Een traditionelehybride kan zo'n 2 a 3 kilometer elektrisch rijden. De e-tron kan, in theorie,zo'n 50 km geheel elektrisch afleggen. Per rit is de invloed van de elektromotordaarom relatief groter en dus is de A3 zuiniger.

Ruimte en uitrusting

En omdat Audi al bij het eerste ontwerp rekening had gehouden met eenelektrische uitvoering, hebben de accu's geen invloed op de binnenruimte.De ruimte voorin is en blijft prima. Dankzij de langere wielbasis van dehier gereden "Sportback" is de ruimte achterin beter dan bij de gewone A3.

De bagageruimte is met 380 liter heel gemiddeld. Toch laat Audi hiereen steek(je) vallen: er is namelijk geen ruimte om de kabels op tebergen die nodig zijn om de accu's op te laden. Deze gaan dus schuivendoor de bagageruimte.

De opzet van het dashboard is smetteloos en strak; bijna steriel. Destandaarduitrusting is ronduit karig, maar met de juiste opties is de A3te voorzien van vrijwel alle luxe en veiligheidsvoorzieningen van de groteremodellen. Denk daarbij aan een hoogwaardig audiosysteem, een cameradie meekijkt met de bestuurder, LED verlichting en een wifi hotspot in deauto.

e-tron

Van de bijzondere techniek is aanvankelijk weinig merkbaar en dat is precieshoe Audi het bedoeld heeft. De bestuurder heeft veel minder inzicht in dewerking van de techniek dan bij andere elektrische en hybride auto's. Alleen detoerenteller is vervangen door een "vermogensmeter" en naast de toetsjesvoor de parkeerhulp en de tractiecontrole is een bescheiden EV-knop te vinden.

„Ten opzichte van een gewone Audi A3biedt de e-tron louter voordelen: een lager verbruik, betereprestaties en meer comfort“

Omdat de benzinemotor en elektromotor ook tegelijkertijd actief kunnen zijn,zou een toerenteller tekort schieten. De "vermogensmeter" toonthoeveel procent van het totale vermogen wordt gebruikt, ongeacht van welke motor(en)dat komt. Met de EV-knop kan worden bepaald of de elektromotor zoveel mogelijk actief is (stadsverkeer),zo min mogelijk bijspringt (accu's sparen voor later) of dat de computerzelf bepaalt wanneer voor welke aandrijving wordt gekozen.

Wanneer de computer kiest welke aandrijving wanneer wordt gekozen, rijdt de e-tronzoveel mogelijk elektrisch. Immers, veel auto's leggen dagelijks minder dan 50 km af en op die manier wordt zo veel mogelijk brandstof bespaard.Tijdens de testperiode wist de e-tron gemiddeld 35 km geheel elektrisch af teleggen (50/50 stadsverkeer en snelweg).

Hoe zuinig de A3 e-tron uiteindelijk is, is afhankelijk van hoe vaakde benzinemotor danwel de elektromotor wordt gebruikt. Hoe groter hetaandeel elektrisch rijden, hoe lager het verbruik. Het is zelfs mogelijkom helemaal geen brandstof te gebruiken. Wie deaccu's echter nooit oplaadt en/of voornamelijk lange afstanden aflegt, heeft veelminder profijt van de hybride-aandrijving.

Prestaties

In tegenstelling tot andere hybride auto's, is bij de A3 e-tron weldegelijk merkbaar wanneer van de ene naar de andere motor wordtovergeschakeld. Niet alleen is een schok door de aandrijflijn voelbaarwanneer de ene krachtbron het van de andere overneemt, ook verandertde alertheid van het gaspedaal. Op de snelweg kan de e-tron zonder gas tegeven zeer lang uitrollen, maar zelfs als het gaspedaal daarna zachtjeswordt aangikt is dit meteen hoor- en voelbaar.

De e-tron leent zich daarom niet voor de gelijkmatige, vloeienderijstijl die leidt tot zuinig rijden. In plaats daarvan vraagt de e-tron bijna om een sportieve,bruuske rijstijl. Dan vullen de beide motoren elkaar aan ombeter te presteren en is de e-tron een ronduit snelle auto. Desprint van 0 naar 100 km/u is geklaard in 7.6 seconden en dankzijhet enorme koppel zijn tussensprints op hoge snelheid imposant.

Bovendien is nauwelijks merkbaar dat de e-tron 300 kg aan extratechniek (accu's, elektromotor, etc.) aan boord heeft. Net als eengewone A3 stuurt de e-tron zeer scherp en laat de auto zich desgewensteen bocht om slaan. Dit sportieve karakter is dan ook hét sterke puntvan de e-tron.

Concurrentie

Want, in vergelijking met de concurrentie wordt de e-tron op alle andere punten overklast.Terwijl Audi nu zijn eerste hybride introduceert, heeft Toyota hier altwintig jaar (!) ervaring mee. De Toyota Prius Plug-In biedt daarom meer comforten is zowel in aanschaf als gebruik voordeliger. Ook de Opel Ampera is ruimer,comfortabeler, biedt een grotere actieradius en is eveneens voordeliger.

De A3 e-tron heeft zelfs concurrentie te duchten uit eigen huis. De Volkswagen Golf GTEbedient zich van exact dezelfde techniek, maar is minder kostbaar.Het merk van "voorsprong door techniek" maakt zijn slogan met dee-tron daarom absoluut niet waar. De e-tron is simpelweg te duuren vooral te laat.

Conclusie

Audi introduceert de A3 e-tron. De e-tron is een zogenaamde "plug-inhybride". Dat wil zeggen dat de auto beschikt over een benzinemotor eneen elektromotor. De accu's kunnen al rijdende of aaneen laadstation worden opgeladen. Daardoor kan relatief veel elektrischworden gereden en is de e-tron zuiniger dan een doorsnee hybride.

De bijzondere techniek gaat niet ten koste van de binnenruimte,de prestaties of het weggedrag. Ten opzichte van een gewone Audi A3biedt de e-tron louter voordelen: een lager verbruik, betereprestaties en meer comfort.

Echter, in vergelijking met andere merken biedt Audi geen enkelemeerwaarde. Soortgelijke auto's van andere merken zijn ruimer, comfortabeler, zuiniger en/ofvoordeliger. Het belastingvoordeel dat de e-tron biedt is daarmee teniet gedaan. Daarom is deA3 e-tron alleen bedoeld voor échte liefhebbers die tegen iedere prijseen Audi wil rijden.

plus

  • Prima weggedrag
  • Smetteloze afwerking
  • Sportief en toch zuinig

min

  • Matige prijs/prestatie verhouding
  • Overgang elektromotor / benzinemotor duidelijk merkbaar
  • Navigatiesysteem kent alleen laadpunten van stichting e-laad
Autotest Audi A3 e-tron: Laatstroom (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6500

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.