Revista Arts num. 35

pdf Descarregar PDF (5.1 Mb)

índex:

3 / EDITORIAL

4 / ENTREVISTA
Josep Vallverdú
Ramon Rubinat
Amb el tema del riu com a rerefons, conversa amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes de l’any 2000, autor d’una prolífica i diversificada obra literària.

11 / EL SEGRE: UN CABAL DE CULTURA

12 / Refer una "cultura de riu"
Xavier Eritja i Ciuró
El president de l’Ateneu Popular de Ponent recupera, a través de la memòria històrica, els fets i els personatges més importants vinculats al riu Segre com a vehicle transmissor de cultura.

16 / El riu a Grenyana: substrats
Jordi Alfonso
Un reportatge de l’any 2010 centrat en el tema del Segre des de la partida de Grenyana a partir de l’actualització d’imatges d’arxiu i entrevistes a diferents especialistes i personatges vinculats al riu.

20 / El Segre que passa per Lleida
Francesc Català i Alòs
Una interessant disquisició sobre l’estat actual del riu en què es valoren els efectes del poc cabal, que el marca en el seu pas per la ciutat, i l'espai d'oci que representen els espais naturals al voltant del riu, recuperats en els darrers anys.

25 / La recerca sobre el riu Segre a través de les imatges fotogràfiques (de mitjan segle XIX a mitjan segle XX)
Josep Carles Balasch i Solanes
Un repàs a algunes velles imatges del riu Segre extretes del treball de recerca dut a terme per diferents institucions en el camp de la Hidrologia Històrica.

29 / Entre Sicoris i Segre: entre el surrealisme i el realisme
Francesc Canosa i Farran
Un assaig, en clau tragicòmica, sobre el misteri de la inexistència d’escrits que parlin del Segre, malgrat la seva rellevància geogràfica i històrica al llarg dels temps.

33 / El riu extrem[at]
Francesc Gabarrell i Guiu
Un passeig per la Mitjana i la canalització del Segre tot comentant els diferents elements escultòrics que, al llarg dels anys, s’han anat inserint a l’entorn més proper al riu.

40 / Passeig pel Segre
Amat Baró
A tall de cloenda, el poeta lleidatà Amat Baró tanca el dossier amb una poesia que parla del riu i de la gent que s’hi aplega.

41 / DIVERSÀRIUM
Un crit a la paret! Els orígens del cartell publicitari: art i publicitat
Jaume Codina i Mejón
Repàs a la història del cartell publicitari durant el període comprès entre les darreries del segle XIX i el primer quart del segle XX.

47 / DIVERSÀRIUM
#twitteratura
Joan Talarn
Aproximació al fenomen Twitter, al seu ús com a eina literària i com hi són tractats i s'hi difonen temes literaris.

54 / DIVERSÀRIUM
La Baldufa, quinze anys d’il·lusions
Enric Blasi i Aldosa
Breu repàs als quinze anys d’història del grup de teatre i arts escèniques més important i amb major projecció exterior que ha donat mai la nostra ciutat.

57 / DIVERSÀRIUM
El punt de trobada dels arxivers i arxiveres de les Terres de Ponent
Grup d'Arxivers de Lleida
A tall de resum, cinc cèntims sobre el perquè de la creació del GALL (Grup d’Arxivers de Lleida) i quins són els seus objectius en l’actualitat.

62 / COSES QUE HE LLEGIT
El llegat de Thoreau
Ramon Camats i Guàrdia
El filòsof, polític, professor i assagista ens parla del treball de Henry David Thoreau: Sobre el deber de la desobediencia civil, un assaig de l’any 1848 que l’actualitat s’ha encarregat de posar en primera línia de foc.

64 / PORTFOLIO
Anna Isan

66 / ACTIVITATS

 

Tornar enrera «